Homeopathie

Korte inleiding Klassieke Homeopathie

Iedere uitleg over homeopathie begint bij Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Hij is de grondlegger van deze manier van werken. Van hem is ook de grondregel afkomstig die alle homeopaten toepassen: similia similibus curenter (het gelijke met het gelijke genezen).

In het kort uitgelegd betekent dit dat je iemand met bepaalde klachten een homeopathisch middel geeft dat bij een gezond iemand juist die klachten veroorzaakt. Alle homeopathische middelen zijn namelijk getest bij gezonde mensen, zodat we precies weten wat het effect van ieder middel is op een gezond mens. Omdat het homeopathische middel de klacht die iemand heeft bij een gezond proefpersoon kan veroorzaken kunnen mensen die een homeopathisch middel gebruiken soms een kortdurende verergering van hun klachten krijgen. Deze verergering stuurt en stimuleert de levenskracht om ons te laten werken aan het herstel en vermindering van de klachten.

Tijdens het consult (zie verder onder het kopje “consult”) is het de taak van de arts om zoveel specifieke informatie van uw probleem te weten te komen.

Ook wil ik graag een aantal eigenschappen van u leren kennen.

Cuprum Carbonicum

Dit zijn gewoontes, voorkeur of afkeer van dingen. Dit helpt mij bij het kiezen van een homeopathisch middel, dat in staat is bij u het genezingsproces in gang te zetten. Van dit middel is aangetoond dat het bij een gezonde proefpersoon die verschijnselen veroorzaakt die beste gelijken op uw ziektebeeld.

 

Deze werkingswijze lijkt veel op bijvoorbeeld vaccineren. Immers, ook bij een vaccinatie wordt een verzwakte en verdunde stof toegediend, die de afweer van het lichaam stimuleert om te reageren op een ziekmakende bacterie of virus.

Fluoriet: Calcium fluoride